Aku Anak Penang

Rencah hidup suka & duka..aku anak penang

Saturday 10 November 2012

Kek Russian Black & White(tutorial)

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...hari ni bru ada kesempatan nk
mencoretkan resepi kek ni....memang aku sibok
sgt2 beberapa hari ni,tp aku nk jugak masukkan
dlm blog aku resepi & tutorial buat kek ni....
heheheh....rajinkan....1st time aku cuba &
syukur....menjadi....sedap sgt...mcm kt secret resepi 
tuuuuu......
Ok....mula2 aku nk tunjuk gambaq kek ni dulu k.....

haaaa...ni la rupa kek ni....
amacam...menjadi x....1ts time buat ni..kira ok
la...janji anak2ku suka....hehehe....

Jom tengok resepi & cara2 aku buat k

Bahan2nya:

2cwn tepung gandum
(ayak bersama baking powder)

1 cwn serbuk koko(ayakkan)

250gm butter

1/2 cwn gula halus

1/2 cwn susu cair

2 cwn gula perang

4 biji telur

2 sdk baking powder(ayak bersama tepung)

2sdk esen vanilla

1cwn air panas


Cara2nya:


1. Satukan serbuk koko, gula halus n air panas dlm periuk n masak dgn api kecil shingga bahan2 larut, angkat n sejukkn.
2. Tuang susu cair n gaul sebati, ketepikan sebentar.


3. Pukul butter n gula perang sehingga kembang.



4. Masukkn telur sdkt2 bsama esen vanilla n terus pukul lg shingga rata.


5. Masukkn adunan tepung bergilir2 dgn adunan coklat, gaul secara kaupbalik shingga rata.



mcm ni la adunan kek bila dh sebati

6. Lenserkan loyang berukuran 8 inci dgn sdkt butter, lapik kertas minyak n lenser butter sdkt lg.
7. Tuang adunan kek dlm loyang n bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 180C selama 1 jam 15 mnt atau shingga masak mgikut oven masing2.
taraaa....dh siap pun

7. Angkat n sejukkan atas redai. Ketepikan.

Bahan2 utk:

Coklat Ganache & Cream Cheese Frosting





Bhn2 coklat ganache:

150 ml whipping cream
500 gm coklat compound - hiris halus
2sdb butter

Cara2nya..

2. Masukkn coklat compound,whipping cream & butter,gaul sehingga coklat larut.

sampai jd mcm kt bwh ni

3. Masukkn separuh adunan dlm piping bag n sejukkn sebentar dlm peti sejuk selama 10 min 
atau sehingga ganache sdkt keras.

Jom buat Cream Cheese plak

Bhn2nya:
250gm cream cheese
120gm butter
1cwn gula aising
2 sdk jus lemon




Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje,
 tambahkan gula aising+ vanilla + jus lemon.

dah sebati pun

Masukkan sedikit adunan dalam piping bag dan simpan dalam peti ais hingga ia sedikit mengeras. Tapi jangan terlalu lama nanti keras sangat nak dipaipkan atas kek. Cream yang balance digunakan untuk mentopping luar kek sebelum meletakkan topping ganache coklat yang terakhir.

Setelah cream cheese + coklat filling siap disejukkan dalam peti ais seketika, bolehlah memulakan proses melapis + melayer kek seperti. Mula-mula buat bulatan kecil menggunakan cream cheese diselang selikan dengan coklat filling. Buat macam lingkaran bulatan ubat nyamuk. 


Selepas  tu masukkan dalam peti sejuk selama 5 minit untuk keraskan sikit filling-filling tu. Keluarkan dan kali ni letak filling coklat dulu di tengah-tengah & ulang proses bulatan berselang seli sekali lagi sehingga semua kek habis ditindih.


Selepas tu boleh lah menutupkan kek dengan balance cream cheese tadi.Aku lapis x tebal sgt.Ikut kesukaan masing2 utk ketebalan cheese tu. Selesai masukkan dalam peti asi sekejap. Keluarkan dan boleh letakkan topping ganache coklat yang dibawah ni plak.


inilah rupa kek setelah di topping coklat....aku x letak aksesori pun..
sbb buat utk mkn2 jaa....heheehee....

jaaaadiiiilaaaahhhh....1st time trial kan....
lagipun masa aku potong kek ni x cukup sejuk lg...n petua nk bg cantik kek
masa potong tu kena potong kek masa sejuk n selepas potong kek,lap pisau n potong 
lagi.....barulah cantik....

jarak dekat...masa ni dh kek dh sejuk...
anak aku suka sungguh...aku pun suka jugak...
memang sedap sgt kek ni...lepaih ni x yah bli kt secret resepi dah....
Selamat mencuba semua.....

















1 comment:

  1. hmmm , cara nk buat ganache langkah nombo satu tiada ... thanks

    ReplyDelete